coaching-mentoring

تفاوت کوچینگ، منتورینگ و مشاوره

فلش

شاید همه ی این اسامی کوچینگ و منتورینگ و مشاوره به گوشتان خورده باشد و با یک نگاه اجمالی هر سه مورد را یکسان ارزیابی کرده باشید. باید بگویم که اگر تحقیقات گسترده در مورد این سه مبحث انجام نداده اید کاملا حق دارید که آن ها را یکسان بینگاریند. اما پس از خواندن این مقاله اوضاع متفاوت خواهد شد و از شما انتظار داریم بتوانید برای دیگر افرادی که مثل گذشته ی شما فکر میکردند( کوچینگ و منتورینگ و مشاوره را یک دانش با اسم های متفاوت می دانستند)، فرق این سه حوزه را مشخص کنید یا دست کم آن ها را هدایت کنید تا یک بار هم که شده چند دقیقه ای را به خواندن این مقاله اختصاص دهند و خود را به دانشی صحیح دراین حیطه مجهز نمایند.

اگر به کوچینگ و منتورینگ در صنعت ساختمان علاه مندید، می توانید مقاله ی EMC  را مطالعه نمایید.

 

برای اینکه موضوع روشن تر شود از مثال کوهنوردی آغاز می کنیم.

کوه نوردی

فرض کنید قصد کوهنوری دارید و به شما میگویند برای فتح این قله لازم است از 3 نفر کمک بگیرید.

نفر اول نوک قله ایستاده است. او کل مسیر را طی کرده و بارها این قله را فتح کرده است.آن بالا ایستاده و همه ی پیچ و خم ها را گذرانده است. خوب میبیند که شما کجایید و جلوی رویتان چه پیچ و خم هایی قرا دارد و چگونه باید از آن ها عبور کنید. این فرد” منتور “کوهنوردی شماست. کسی که پیش از شما از این مسیر رفته است و تجربه ی راه خود را با شما به اشتراک می گذارد.

 

کوه نوردی 2

 

هنگام شروع به حرکت نفر دوم با شما همگام می شود. او به شما گفته است که در سرتاسر مسیر همراهتان خواهد بود.

کوه نوردی 2 نفره نفر دوم در گذشته تجربه ی فتح یکی-دو قله را داشته اما اولین باری است که به این کوه آمده است. او شریک راه شماست. اطلاعات قوی ای در مورد کوهنوردی دارد و می خواهد گام به گام با شما باشد و کمکتان کند به بهترین نحو از پس سختی های مسیر برآیید و بهترین تصمیمات را تا رسیدن به قله بگیرید. این همراه سفر “کوچ ” نام دارد. کوچ تجربیاتش را به شما نمی گوید و فرصت فکر کردن در مسیر را از شما

 

نمی گیرد. او دانش و تجربه ی بیشتری نسبت به شما در کوهنوردی دارد اما می داند اگر تجربه و دانشش را یکجا در اختیارتان بگذارد لذت فکر کردن و تصمیم گیری را از شما خواهد گرفت. کوچ به دنبال برتر بودن از شما نیست و همانطور که گفتیم همراه مسیر موفقیت شما می شود. هدف کوچ این است که شما ورژن بهتری از خود را در طی فتح این قله پیدا کنید. فرصت بیابید در سختی ها فکر کنید و خلاقیت خود را به کار گیرید تا به هنگام فتح قله، بخشی از وجود خود را هم فتح کرده و قدم به قدم به شکوفایی برسید.

نقشه راهاما پیش از بالا رفتن در دامنه ی کوه نفر سوم را می بینید که بر روی صندلی اش نشسته است، نقشه ی راه را به شما می دهد و می گوید که چطور باید نقشه را بخوانید و از چه مسیری باید بروید تا قله ی این کوه را فتح کنید. او ” مشاور ” است. سال هاست که کارش راهنمایی و مشاوره دادن به آدم هایی است که می خواهند قله را فتح کنند. او تاکنون هیچ قله ای فتح نکرده است بلکه بر مبنای دانشی که دارد و کوهنوردان زیادی که دیده است بالا رفتن از هر کوهی را بلد است؛ چرا که شنیده است فاتحان قله ها چه مسیر هایی را طی کرده اند و در گردنه های سخت چگونه خود را نجات داده اند. او  جواب سوال هایی که ممکن است در طول مسیر با آن مواجه شوید را می داند و به شما می گوید.

دلیل محبوبیت کوچینگ در بین این حوزه ها چیست؟

مشاور با دانش خود به شما مشاوره می دهد. او جای شما نیست و حتی همراه شما هم نیست. آنچه از ظن خود در مورد راه و چالش های شما دریافته است در نظر می گیرد و بهترین راهکار را به شما ارائه می دهد. شاید به همین خاطر است که گاها پس از جلسات مشاوره فکر می کنیم که آنطور که باید درک نشده ایم و فقط سلسله ای از اطلاعات درست را دریافت کرده ایم، اما از اینکه آیا واقعا منطبق با شرایط ما است و باید عملی شود اطمینان نداریم. چرا که در این جلسات بیشتر مشاور صحبت می کند و کمتر از مراجع خواسته می شود که صحبت کند و یا نظرات خود را در رابطه با مساله ی موجود مطرح نماید.

جلسات منتورینگ هم جذابیت های ویژه ی خود را دارند. گویی که یک لقمه ی آماده به شما داده می شود تا راه صد ساله را به کمک تجربیات منتور یک شبه طی کنید. حقیقتا گه گاه حضور منتور در دل دوراهی ها و تردید ها نعمتی برای مراجعه کننده محسوب می شود. اما این آماده بودن جواب، خلاقیت و خود شکوفایی منحصر به فرد مراجع را کم رنگ می کند.

حال آنکه جلسه ی کوچینگ بر مدار مراجع پابرجاست. مراجع بیشتر صحبت می کند و کوچ وظیفه دارد بیشتر گوش کند و در سر بزنگاه سوالات به جا و قدرتمند مطرح کند. این سوالات هم مراجع را کمک می کند تا با تضاد های فکری اش مواجه شود و اشتباهات خود را دریابد و هم  خودش وادار شود تا جوابی برای مساله ی خود بیابد. مجموع این روند به مراجع این احساس را منتقل می کند که به خوبی درک و شنیده می شود و توانایی حل مسائلش را دارد. البته که کوچ تمام این روند را هدایت می کند و بر سهولت دستیابی به بهترین راه حل کمک می کند.

سوالات متداول

               کوچینگ چیست؟

پاسخ : فرایندی که شما را در تحقق بخشیدن به توانایی بالقوه تان همیاری می کند.

منتورینگ چیست؟

پاسخ : روندی که در آن منتور با استفاده از تجربیات خود، شما را در رسیدن به اهدافتان هدایت می کند

     منتور کیست؟

پاسخ : فردی با تجربه در مسیر و حرفه ی موذد نظر شما است که با در اختیار قرار دادن تجربیاتش باعث تسهیل در مسیر موفقیت شما می                                              شود.

  مشاوره چیست؟

پاسخ : پروسه ای که یک متخصص دارای صلاحیت در زمینه ی مورد نظر شما با استفاده از دانش خود در مورد تصمیم گیری و پیمودن مسیرتان                     شما را راهنمایی می کند

تفاوت کوچینگ و منتورینگ و مشاوره چیست؟

پاسخ : در کوچینگ به شما راهکار ارائه نمی شود . شما به چالش کشییده می شوید تا خودتان راهکار را بیابید. در حالی که مشاور با دانش                                               تخصصی و منتور با تجریه ی شخصی سعی میکنند بهترین راه از نظر خود را به شما ارائه دهند.

نظر خود را بنویسید:
ثبت دیدگاه
دیدگاه های کاربران
علیرضا ضیایی
21:50 - 1401/01/20
پاسخ دهید
سلام آیا هر کسی میتونه برای رشد کسب و کار خودش یک کوچ داشته باشه؟
    نرگس فتحیپشتیبانEMC
    15:45 - 1401/01/23
    پاسخ دهید
    بله مجموعه ی ما در حال حاضر این امکان رو برای کسب و کار های صنعت ساختمان فراهم کرده و میتونید از طریق پشتیبانی اطلاعات رو دریافت کنید. 02144742503
Mohammadheydari
13:56 - 1401/02/24
پاسخ دهید
👌👌👌👌
علی شمس
10:57 - 1401/09/23
پاسخ دهید
با این تفاوت که شما دارین میگین پس چرا این مفاهیم اینقدر ترکیب شده با هم استفاده میشه؟

مقالات مشابه

فهرست

لطفا صبر کنید